Ontwikkelingen
- De inkoop van jeugdvoorzieningen is in de regio Noord-Midden Drenthe vanaf 2017 gezamenlijk opgepakt. Het is een resultaatgerichte inkoop. Het doel van het formuleren van resultaten is het concreter maken van de zorg.
- Belangrijk hierbij is dat de gemeente meer sturing kan geven aan de te verlenen zorg. Daarbij gaat het niet zozeer om de inhoudelijke zorg maar vooral om het proces, zorgen dat er steeds een hulpverlener is en dat kinderen niet steeds worden doorverwezen.
Uit de praktijk is duidelijk geworden dat beide bovenstaande punten niet het gewenste effect hebben gesorteerd. Bij de nieuwe inkoop worden er dan ook scherpere richtlijnen en strengere eisen aan de zorgcontracten gesteld. Voor wat betreft de sturing is er nog altijd weinig greep op de verwijzingen van huisartsen en Gecertificeerde Instellingen (GI’s), de andere verwijzers. Voor de huisartsen staat een plan voor een Praktijk Ondersteuner Jeugd klaar, de GI’s worden meegenomen in het transformatie-akkoord.
Wat hebben we bereikt?
Optimale afstemming in de (lokale) zorg en hulp ten aanzien van opgroeien en opvoeden via het CJG met als uitgangspunt dichtbij de burger en zoveel mogelijk preventief.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Door meer in te zetten aan de voorkant (preventie, voorlichting en lichte ondersteuning) willen we duurdere vormen van zorg voorkomen. Een gezamenlijke doelstelling is om het aantal ondersteuningsvragen dat een beroep doet op de gespecialiseerde vormen van jeugdzorg terug te dringen. De lichte jeugdhulp kan veelal lokaal geregeld worden.
Het uiteindelijke doel is het versterken van de eigen kracht van de jongere en van het zorgend en probleemoplossend vermogen van diens gezin en sociale omgeving.
Voor wat betreft de eigen verwijsstructuur kijkt het CJG terug op een positieve verschuiving richting minder zware vormen van zorg. Er worden veel opvoed- en opgroeivragen afgevangen door de Jeugdteams (School Maatschappelijk Werk, Jeugd Gezondheids Zorg, Ambulant Jongerenwerk ).