Ontwikkelingen
Bezuinigingen Veiligheidsregio Drenthe
De brandweer- en crisisorganisatie is regionaal ingevuld en valt onder de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Drenthe (VRD). De bezuinigingen in de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat voorbereiding op rampen en crises steeds meer onder druk komt te staan. Zo blijkt het moeilijk om tot een gezamenlijke
uitvoering van het opleiding-, training- en oefenprogramma te komen en staan voorbereidingen op planvorming onder druk. De VRD wil de komende jaren de voorbereiding op rampen en crises met alle netwerkpartners weer een nieuwe impuls geven. Juist omdat crises zich steeds ontwikkelen; van een klassiek fysiek incident steeds vaker naar een complex probleem dat het maatschappelijk leven in zijn geheel aantast (bijvoorbeeld terrorisme).
Voldoende vrijwilligers
De brandweerposten hebben nog voldoende vrijwilligers om goede hulp te verlenen, maar vooral overdag begint dit meer te knellen. Het is een landelijke ontwikkeling dat vrijwilligers niet meer voor ‘het leven vrijwilliger zijn’. Dit geldt ook voor de regio Drenthe en zal gelet op een aantal maatschappelijke ontwikkelingen (krimpregio/vergrijzing), mogelijk sterker afnemen dan in stedelijke regio’s. Dit betekent dat het huidige model van brandweerzorg steeds meer onder druk komt te staan.
Technologische ontwikkelingen
Naast deze maatschappelijke ontwikkelingen nemen de technologische ontwikkelingen steeds sneller toe. Auto’s worden bijvoorbeeld ‘slimmer’, veiliger en complexer. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de hulpverlening door de brandweer.
Wat hebben we bereikt?
VRD
Crisisbeheersing
Het Directeurenoverleg Veiligheid van de VRD heeft in opdracht van het Dagelijks Bestuur onderzoek
gedaan naar de vraag of de wijze van samenwerking op het gebied van crisisbeheersing nog steeds aansluit bij de veranderde vraag van nu en morgen. De resultaten van dit onderzoek zijn in juli besproken met de leden van het Algemeen Bestuur, waarna opdracht is gegeven om de aanbevelingen uit het rapport verder uit te werken en ter besluitvorming voor te leggen. In het vierde kwartaal van 2018 is een projectleider gestart met de uitvoering hiervan, onder verantwoording van een stuurgroep bestaande uit een vertegenwoordiging van het Algemeen Bestuur en het Directeurenoverleg Veiligheid.
Zoals hierboven is aangegeven staat de voorbereiding op rampen en crises onder druk. Een concreet gevolg hiervan is het signaal vanuit de gemeenten dat het niet meer mogelijk is om extra capaciteit te leveren om mee te helpen aan het opleiden, trainen en oefenen van de crisisfunctionarissen. Samen met gemeenten is gekeken op welke wijze dit knelpunt kan worden opgelost. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het werven van een nieuwe collega die de gemeenten in deze taak gaat ondersteunen.
Veiligheidshuis Drenthe
Het Algemeen Bestuur heeft besloten de netwerksamenwerking Veiligheidshuis Drenthe op PIOFACH-taken te laten ondersteunen door Veiligheidsregio Drenthe. Om de ondersteuning van deze samenwerking te organiseren/formaliseren zijn alle colleges van B&W en gemeenteraden gevraagd of ze kunnen instemmen met deze taak. Alle colleges en gemeenteraden hebben aangegeven dat ze kunnen instemmen met deze wijziging.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Calamiteiten en crises
De brandweer heeft in 2018 wederom opgetreden bij diverse calamiteiten en crises. De lange periode van droogte heeft in 2018 geleid tot een hoge inzet bij natuurbranden. In 2018 heeft zich in Midden-Drenthe geen GRIP-situatie voorgedaan.
Variabele voertuigbezetting
De VRD is een pilot gestart waarbij onderzocht wordt of bij bepaalde incidenten minder brandweermedewerkers kunnen worden ingezet. Zo kan in situaties waarin minder personeel beschikbaar is de paraatheid toch gegarandeerd worden. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de veiligheid van het brandweerpersoneel. Vanaf begin 2018 doen de brandweerposten van Gasselternijveen, Klazienaveen, Peize, Rolde en Smilde mee aan deze pilot. Alle incidenten binnen deze posten zijn geëvalueerd en de resultaten vormen de basis voor het advies aan het bestuur (2019) of de variabele voertuigbezetting ook kan worden ingezet bij de andere posten.
Voorlichting op scholen
De ambitie van de VRD is om elke leerling drie brandveiligheidslessen aan te bieden gedurende de
basisschooltijd. De scholen kunnen op basis van vrijwilligheid aangeven wanneer zij bezocht willen worden. In 2018 hebben 101 scholen in Drenthe gebruik gemaakt van dit aanbod en zijn er 537 lessen gegeven, dit zijn 40 lessen meer dan in 2017. Met deze inspanning is bijna 40% van de basisscholen in Drenthe bereikt en hebben 31% van alle basis schoolleerlingen in Drenthe brandveiligheidsonderwijs ontvangen.
Evenementenadvisering
In samenwerking met vertegenwoordigers van politie, GHOR en gemeenten is de geactualiseerde handreiking ‘Samen werken aan een gezond en veilig evenement’ afgerond en vastgesteld. De handreiking beschrijft waarom en wanneer gemeenten en adviserende hulpdiensten elkaar kunnen helpen om een evenement veilig te laten verlopen. Daarnaast zijn er in 2018 diverse regionale bijeenkomsten geweest waarin medewerkers van gemeente en hulpdiensten, die een rol hebben op het gebied van evenementenveiligheid, elkaar hebben ontmoet en gesproken. Midden-Drenthe heeft in 2018 23 adviesaanvragen voor evenementen bij de VRD ingediend.
In gesprek met gemeenteraden
De VRD is van en voor de Drentse gemeenten. Om van elkaar te weten wat er speelt en wat belangrijk is, voert de VRD jaarlijks het gesprek met de gemeenteraden. In het najaar van 2018 hebben er negen bijeenkomsten plaatsgevonden, waaronder in Midden-Drenthe. Deze stonden voornamelijk in het teken van kennismaken en de uitdagingen en kansen om de brandweerzorg nu en in de toekomst te blijven organiseren.