Ontwikkelingen
De vrijetijdssector is in Drenthe een belangrijke economische speler. Zo zorgt de sector voor meer dan 1 miljard aan bestedingen en 14.500 banen in de provincie (bron: factsheet Vrijetijdseconomie Drenthe 2017). In 2017 werd er ruim 1,1 miljard euro omgezet bij bedrijven uit de vrijetijdssector in de provincie Drenthe (Ecorys rapport 2018). Ook voor Midden-Drenthe is de sector van groot economisch belang.
Niet alleen campings, attractieparken, hotels, zwembaden en bungalowparken hebben belang bij een goed, gezond recreatie- en toerismeklimaat. Geconstateerd kan worden dat recreatie en toerisme voor de leefbaarheid in het landelijk gebied in Midden-Drenthe essentieel is. Veel winkels en voorzieningen in de (kleinere) dorpen hebben geen bestaansrecht zonder de bestedingen van de toeristen. Toeristische bestedingen zijn dus ook van belang voor het leefklimaat van de eigen inwoners. Onder andere de detailhandel, bouw en dienstensector zijn voor een deel afhankelijk van toeristische bestedingen.
Wat hebben we bereikt?
Door het scheppen van goede randvoorwaarden hebben we het volgende bereikt:
- Midden-Drenthe gepromoot als een aantrekkelijke toeristische gemeente onder de vlag van "Midden in Drenthe" in de stijl van (Marketing) Drenthe.
- Betere afstemming van de evenementen en activiteiten in Midden-Drenthe gerealiseerd en deze beter zichtbaar gemaakt door een gemeenschappelijke evenementenkalender.
- Samenwerking tussen culturele en toeristische sector gestimuleerd (ook ter voorbereiding op de Culturele Gemeente van Drenthe 2019-2020).
- Beter digitaal vindbaar geworden door als eerste regio een pagina op drenthe.nl.
- Bezig met het realiseren van een wandelknooppuntennetwerk in de gemeente (aanleg in 2019).
- Gezamenlijk met alle Drentse gemeenten en provincie Drenthe begonnen aan een aanpak voor het excelleren en transformeren van vakantieparken in Drenthe.
- Samen met de sector uitvoering gegeven aan het actuele beleid van de koersnota Vrijetijdseconomie 2018-2022.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
In 2018 hebben we ons onder andere beziggehouden met onderstaande punten:
Stichting Marketing en Promotie Midden-Drenthe
In de raadsvergadering van 1 februari 2018 is de Koersnota vrijetijdseconomie 2018-2022 (unaniem) vastgesteld. In deze nota staat onder andere de wens om een nieuwe stichting voor gezamenlijke promotie van Midden-Drenthe op te zetten en een toeristisch regisseur aan te stellen. Op 1 juli 2018 is stichting Tourist Info Midden-Drenthe omgezet naar stichting Marketing en Promotie Midden-Drenthe. De nieuwe stichting richt zich niet alleen meer op toeristische informatievoorzieningen (TIP's), maar houdt zich ook bezig met marketing en promotie. Om de stichting verder handen en voeten te geven, heeft zowel de sector (VTRB) als de gemeente middelen beschikbaar gesteld om van september tot en met december 2018 een kwartiermaker aan te stellen (collegebesluit 3 juli 2018). De kwartiermaker werkte in deze periode - in samenspraak met de sector, het stichtingsbestuur en de beleidsmedewerker recreatie en toerisme- o.a. een jaarplan voor 2019 uit met een bijbehorende begroting. Dit is ter voorbereiding op de toeristisch regisseur die aangesteld wordt in 2019 (mits de raad middelen beschikbaar stelt op basis van het gemaakte plan).
Vitale Vakantieparken
Onder regie van de provincie participeren de Drentse gemeenten, samen met het Recreatieschap Drenthe en RECRON, in het project Vitale Vakantieparken. Vanuit het oogpunt van de vrijetijdseconomie wordt gekeken naar de vitaliteit van de vakantieparken. Om tot een gezamenlijke aanpak in Drenthe te komen is in december 2017 een bestuursconvenant ondertekend door alle Drentse gemeenten en de provincie. Nu is het aan de gemeenten om voor hun eigen gemeente een plan van aanpak te maken en het (meerjaren)project verdere invulling te geven.
We gaan met dit beleidsterrein verder, zoals omschreven in het coalitieakkoord. Er is een coördinator aangewezen vanuit onze gemeente die dit project -met geheel uiteenlopende aspecten- verder vorm gaat geven. In 2019 volgt een gemeentelijk uitvoeringsplan.
Wandelknooppuntennetwerk fase 1
De raad heeft middelen beschikbaar gesteld voor het aanleggen van een wandelknooppuntennetwerk. In deze eerste fase wordt het midden en zuidelijke deel van de gemeente voorzien van een netwerk. De gesprekken met particuliere grondeigenaren zijn geweest en momenteel voert het Recreatieschap Drenthe gesprekken met de grootgrondeigenaren. Verwachting is dat het netwerk in het najaar van 2019 gereed is.