Jaarstukken 2018

Onderhoud kapitaalgoederen

Openbaar groen

Openbaar groen

De kaders voor het onderhoud van het openbaar groen zijn vastgelegd in het Landschapsbeleidsplan (buiten bebouwde kom) en Groenbeleidsplan (binnen bebouwde kom).

Landschapsbeleidsplan
In het Landschapsbeleidsplan (vastgesteld 2012) staat de gemeentelijke visie op het landschap in het buitengebied. Doel is onder meer om de verschillende landschapstypen te versterken. Voor het beheer van bermen, bomen, sloten en struiken zijn richtlijnen aangegeven.

Groenbeleidsplan
Het Groenbeleidsplan 2016-2025 is in maart 2016 vastgesteld. Dit plan gaat over het groen binnen de bebouwde kommen.
Doel van het Groenbeleidsplan is een samenhangend beleid en beheer van het openbaar groen. Ook is aangegeven waar de groenstructuur versterkt zou kunnen worden. Het plan bevat naast algemene uitgangspunten en richtlijnen per kern een uitwerking met onder andere een groenstructuurkaart.
Het versterken van de groenstructuur en renovatie van oudere plantsoenen gebeurt zoveel mogelijk met inspraak van bewoners. Eind 2016 is een nieuwe bomenverordening vastgesteld.

Groenonderhoud
Het areaal groen en bomen is opgenomen in een geautomatiseerd beheerprogramma. De boominspectie 's  voeren wij in eigen beheer uit, hiermee voldoen wij uit aan onze zorgplicht. Het groenonderhoud voor de hele gemeente wordt uitbesteed op basis van een bestekken. In dit bestek wordt de gewenste kwaliteit omschreven en wordt per m2 afgerekend. werkvoorzieningschap Stark voert de meeste werkzaamheden uit. Daarnaast hebben we in 2017 een pilot gedraaid met twee aannemers om te ervaren hoe zij het werk in het groen kunnen uitvoeren en daarbij de medewerkers van Alescon (nu Stark) aansturen. Dit om de productiviteit en de kwaliteit in het groen te verbeteren. De pilot heeft positieve  maar ook knelpunten opgeleverd. De pilot wordt is eind 2018 afgerond.

Eikenprocessierups
De bestrijding van de voorlichting en bestrijding van de eikenprocessierupsen wordt steeds intensiever. Er wordt steeds meer ingezet op preventieve bestrijding:

  • Preventieve bespuitingen met biologische middelen.
  • Natuurvriendelijke maaibeleid.
  • Ophangen van nestenkasten voor vogels.

Toch moeten wij rekening houden dat de hinder de komende jaren nog zal toenemen.

Duurzaam bermbeheer
In 2017 is ook beleid Duurzaam bermbeheer vastgesteld. In 2018 zijn we de bermen meer duurzaam gaan beheren. Het ecologische deel maaien is fors uitgebreid. In 2019 worden de onderhoudsniveau van naastgelegen bermen en de watergangen gelijkgetrokken.

Onkruidbestrijding
Sinds 2016 bestrijden we het onkruid niet meer chemisch, maar op een duurzamere manier (borstelen, hete lucht, stoom). De onkruidbestrijding is gecombineerd met het straatvegen, omdat deze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ook een voordeel hiervan is, dat de verantwoordelijkheid bij één partij ligt.

Budgetten (bedragen x € 1.000)

Werkelijk 2017

Raming 2018

Werkelijk 2018

Bedrag voor onderhoud

2.215

2.573

2.559

Bestedingsplan

0

100

8

Het betreft hier de kosten van onderhoud bermen en wegbeplanting, kerntaken landschap en bossen, plantsoenen en wandelpaden en kerntaken groenvoorziening.

Uitgevoerde werken in 2018

De belangrijkste activiteiten zijn groenonderhoud (o.a. grasmaaien, onkruidbeheersing, snoei) boominspecties, bestrijding eikenprocessierups, uitvoering nestkastenproject, bermonderhoud en bermbeheer, voorbereiden groenplan Beilen, voorbereiden bloemenmengsels buiten de bebouwde kom, meer beheer gericht op natuurvriendelijke en bloemrijke bermen en gazons.