Resultaat
Inleiding
In de programmaverantwoording staat uitgebreid te lezen wat de beleidsresultaten in 2018 zijn. We geven daar een toelichting op wat wel en niet gelukt is. Hieronder stippen we de belangrijkste onderwerpen kort aan.
De aanloop
De eerste helft van 2018 stond in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen en de daarop volgende informatie en formatie. Uiteindelijk resulterend in een coalitie en een coalitieakkoord.
Het coalitieakkoord is een akkoord op hoofdlijnen. Belangrijke reden daarvoor: alle partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s opgeschreven samen met de samenleving plannen te willen maken.
Daarom hebben de gemeenteraad en het college medio 2018 samen gezocht naar mogelijkheden om dat te doen. We hebben daarbij onder andere gebruik gemaakt van de inzet van Ferenc van Damme als extern deskundige.
Deze gezamenlijke zoektocht van raad en college leidde tot de volgende conclusie: het is niet verstandig en ook niet mogelijk om in één keer al ons beleid op een volledig nieuwe manier (bovenaan de zogeheten participatieladder) vorm te geven. Het is beter om dat met één of enkele onderwerpen in een pilot uit te proberen. Om de rest van het beleid te ontwikkelen langs meer bekende lijnen. Overigens is het ook bij die meer bekende lijnen al vaak goed gebruik om vanaf het begin als samenleving en overheid met elkaar plannen te maken.
De conclusie om langs twee lijnen te gaan werken, is concreet zichtbaar geworden.
In de eerste plaats is er een raadswerkgroep ‘Democrazy’ gestart. Met deelname vanuit het college en de organisatie. Die werkgroep bereidt een pilot voor en adviseert daarover rechtstreeks aan de gemeenteraad. We kijken daar als college met veel belangstelling en enthousiasme naar uit. En we werken daar graag aan mee.
In de tweede plaats hebben we als college een Uitvoeringsprogramma voorbereid dat de raad in een soort van uitgestelde begrotingsvergadering kon behandelen. Veel onderwerpen die daarin staan genoemd, komen ook nog als aparte voorstellen terug in de gemeenteraad.
Resultaten
In 2018 hebben we hard gewerkt aan de voorbereiding van diverse plannen die in het Uitvoeringsprogramma staan opgenomen. Ook hebben we een vervolg gegeven aan eerder ingezet beleid. Hieronder noemend we de belangrijkste.
- U heeft definitief gekozen voor de locatie Oostland als locatie voor de nieuwe school voor VO. Daarmee hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar behoud en verbetering van een belangrijke voorziening, niet alleen voor Beilen maar voor onze hele gemeente.
- Voor minima hebben we als gemeente de notitie Kindpakket (met twee nieuwe voorzieningen: de sportbon voor kinderen van 4 tot 18 jaar en een schoolkostenregeling voor kinderen in het voortgezet onderwijs) en de Zorgkostenregeling vastgesteld. Verder hebben we het Project Poliswijzer uitgevoerd.
- U heeft de nieuwe nota 'Mantelzorg, onze zorg 2018-2022' vastgesteld. Die nota is tot stand gekomen in goed overleg met een vertegenwoordiging van de WMO-raad. Op uw nadrukkelijk verzoek is vervangende mantelzorg (respijtzorg) een integraal onderdeel van de nieuwe nota.
- We hebben voorbereidingen getroffen voor de oprichting van Stark. Dit is het nieuwe leerwerkbedrijf voor Midden-Drenthe, Hoogeveen en De Wolden. De Gemeenschappelijke Regeling Stark voert de Wsw uit, het groenonderhoud in onze gemeente en is voor ons hét bedrijf dat re-integratieactiviteiten aanbiedt voor onze bijstandsgerechtigden. Stark is de opvolger van Alescon.
- Vanaf 1 december 2018 is het mogelijk om een beroep te doen op de stimuleringsregeling centrumvisie Beilen.
- We hebben fietspaden aangelegd tussen Beilen en Hijken en langs de Mussels
- We hebben het Woonplan Midden-Drenthe 2017-2021 uitgewerkt in een concreet uitvoeringsprogramma voor de komende jaren. Met de woningbouwverenigingen hebben we prestatieafspraken gemaakt.
Er zijn in Nagtegael volop woningen gebouwd. Ook op andere plaatsen is gebouwd of wordt binnenkort gebouwd. Van de Verzilverlening wordt tot nu toe sporadisch gebruik gemaakt. Wel hebben we weer een aantal startersleningen verstrekt.
- De voorbereidingen voor het realiseren van Lievingerveld nemen steeds concretere vormen aan. De initiatiefnemers hebben een buurtvereniging opgericht, wat past bij de gedachten dat dit een buurtschap is voor en door de inwoners zelf.
- We hebben geïnvesteerd in de voorbereidingen voor de Omgevingsvisie, Duurzaamheidsbeleid en beleid voor gezondheid en bewegen. Bij al die plannen hebben we ingezet op maximale betrokkenheid vanuit de samenleving.
- 2018 was het jaar waarin we ons hebben voorbereid op Midden-Drenthe als Culturele Gemeente van Drenthe. We hebben gekozen voor het thema ‘vrijheid’ en we hebben een logo ontwikkeld. We hebben aan indieners van 35 projecten subsidie toegekend voor activiteiten in het culturele jaar.
- We hebben een jeugdlintje ingesteld voor jonge helden uit onze gemeente die zich op een bijzondere manier inzetten voor onze samenleving. De uitreiking hiervan vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie op 7 januari 2019.